Vánoční pečení a vaření

16. listopadu 2009 v 16:20 | Siska |  pečení
dekorace

  • Vanilkové rohlíčky
  • Valašské zvonečky
  • Išelské
  • Střapáči
  • Kvítečka
  • Banánky ze strojku
  • Šlehačkové křehké
  • Sádlovky
  • Linecké
  • Myslivecké knoflíky
  • Capuccinové hvězdičky
  • Kuličky
  • Rohlíčky s krémem
  • Košíčky s karamelem
  • Košíčky plněné
  • Vosí hnízda
  • Sněhové pusinky
  • Kokosové kostky
  • Arašídové oválky
  • Burizonové hrudky
  • Likér z ledových kaštanů
  • Rybí polévka
  • Rybí karbanátky
  • Bramborový salát





Každý rok zkouším nějaký nový recept. Když se osvědčí, zařadím ho mezi své oblíbené, když ne zmizí v propadlišti dějin.

Vanilkové rohlíčky

Obyčejně je peču na začátku prosince a pak ještě jednou před vánocemi, protože je nikdy tak dobře neschovám, aby je někdo nenašel.......

Těsto
30 dkg hladké mouky, 10 dkg mletých oříšků, 18 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na obalení
Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v lednici. Někdo si rohlíčky tvaruje z válečku, na což nemám nervy, zvláště, je-li tam větší kousek ořechu a těsto se neustále "drobí". Vyválím si tedy placku cca 5 mm a velkým kolečkem odkrajuji, čímž mi vzniknou měsíčky. Je to rychlé a dokonce se dají trefit i stejné velikosti. Po upečení obaluji v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

cukroví
kvítečka, valašské zvonečky, vanilkové rohlíčky, linecké kytičky, myslivecké knoflíky

Valašské zvonečky

V původním receptu to byly měsíčky, ale já mám vykrajovátko na zvoneček a tak nějak se mi k tomu víc hodilo.

Těsto
21 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 14 dkg tuku, 2 dkg kakaa, 4 dkg oloupaných mletých mandlí
Nepečené těsto
5 dkg sušeného mléka, 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg mletých oloupaných mandlí, 6 dkg másla, 4 - 7 dkg piškotových drobečků, 1 lžíce citrónové šťávy, trochu rumu

Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme zvonečky a upečeme. Potřeme marmeládou, přiklopíme zvonečkem z nepečeného těsta a potřeme rumovou nebo čokoládovou polevou.


Išelské

Těsto
24 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg cukru, vanilkový cukr, citronová kůra, na špičku nože skořice, 14 dkg másla
Nádivka
10 dkg moučkového cukru, 3 žloutky, 1 lž rumu, 2 dkg rybízové zavařeniny, 15 dkg mletých pražených oříšků
Z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme kolečka a zvolna pečeme. Po upečení slepujeme nádivkou (utřeme žloutky s cukrem a přidáme ostatní ingredience), poléváme čokoládou a zdobíme mandlí.

Střapáči

Těsto
20 dkg mouky, 20 dkg tuku, 8 dkg moučkového cukru, 20 dkg mletého kokosu, 1 malé vejce,
3 lž kakaa
Nádivka
12 dkg másla, 8 dkg cukru, 8 dkg mletých ořechů nebo kokosu, 1 lž kakaa, rum podle chuti a hustoty
Vyválíme placku asi 3 mm a vykrajujeme kolečka. Po upečení spojujeme nádivkou, poléváme čokoládou a sypeme kokosem.

Kvítečka

Těsto
10 dkg másla, 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 14 dkg hl.mouky, 2 žloutky

Zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, které po 3 zmáčkneme do trojlístku, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.


Banánky - ze strojku

Těsto
10 dkg moučkového cukru, 10 dkg mletých ořechů, 20 dkg másla, 24 dkg hl. mouky, 1 vejce, špetka prášku do pečiva
Vypracujeme těsto, které protlačíme masovým strojkem. Po upečení slepujeme zavařeninou a půlku máčíme v čokoládě.

cukroví
linecké oválky, banánky ze strojku, cappucinové hvězdičky, išelské dortíčky, střapáči

Šlehačkové - křehké

Těsto
20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg rozměklého tuku, 80 ml šlehačky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 žloutek, na dochucení kakao, oříšky
Smícháme suroviny na bochánek a necháme odležet. Rozdělíme na 2 díly, do jednoho dáme kakao, do druhého oříšky a vyválíme placku. Vykrajujeme tvary a v mírné troubě pečeme. Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.


Sádlovky

Těsto
15 dkg sádla, 15 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru moučky, 6 dkg kakaa, vanilkový cukr
Vypracujeme těsto a necháme ho odležet. Z těsta vyválíme kuličky a doprostřed vtlačíme mandli nebo lískový oříšek. Pečeme v mírné troubě

Linecké

Těsto
21 dkg hl. mouky, 14 dkg tuku, 7 dkg cukru, 1-2 žloutky, 1 vanilka, citrónová kůra
Vypracujeme těsto, dáme odpočinout a vykrajujeme tvary, které slepujeme zavařeninou.

Myslivecké knoflíky

Těsto
30 dkg hladké mouky, 14 dkg tuku, 3 dkg cukru, 1 celé vejce, 1 žloutek
Nádivka
2 bílky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg ořechů
Těsto vypracujeme na vále a vykrajujeme kolečka, která zdobíme nádivkou a ¼ ořechu a potom upečeme.

Cappucinové hvězdičky

Těsto
15 dkg hl.mouky, 6 dkg moučkového cukru, 15 dkg tuku, 10 dkg strouhané čokolády, 1 vejce
2 balíčky cappucina (2 porce) rozmíchané v trošce vody.

Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem, do kterého se přidá cappucino a polít čokoládou, ozdobit.

Kuličky

Těsto
20 dkg 100% tuku, 5 dkg másla, ¼ kg strouhaných piškotů, 15 dkg moučkového cukru, 1 vejce, 3 lž kokosu, 3 lž kakaa, Rum, oříšky rozinky, kandované ovoce
Tuk rozehřejeme a vmícháme všechny suroviny. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo mletých oříškách.

Rohlíčky s krémem

Těsto
2 bílky, 20 dkg moučkový cukr, 25 dkg strouhaných ořechů, 1 vejce, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr
Krém
15 dkg másla, 12 dkg moučkového cukru, 10 dkg ořechů, 1 vanilkový cukr, sníh z 1 bílku
Bílky ušlehat, vmíchat cukr, strouhané ořechy, vejce, prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr. Pokud je směs řídká přidáme strouhanku. Vál posypeme strouhankou, vykrájíme rohlíčky a na pečícím papíru pečeme - sušíme 120-150C cca 8 min. Po upečení nastříkáme krém a poléváme čokoládou

Košíčky s karamelem

Těsto
25 dkg hl. mouky, 5 dkg moučkového cukru, 11 dkg tuku, 1 vanilkový cukr
Krém
1 Salko, 25 dkg másla, rum podle chuti

Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem (Salko vaříme 2 hodiny a necháme vychladnout, vyšleháme máslo, přidáme Salko a rum), zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem.

Košíčky plněné

Těsto
7 dkg ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 14 dkg tuku, 35 dkg hl. mouky, 1 vejce, ¼ prášku do pečiva
Náplň
1 dcl vody a lžíci cukru svařit, drobečky z cukroví (piškoty), kandované ovoce (kůru), zbytek krému, oříšky, trochu rumu
Vypracujeme těsto a plníme do formiček. Všechny ingredience smícháme, aby nám vznikla tuhá hmota, tou plníme košíčky. Poléváme čokoládou a zdobíme lískovým oříškem.

Vosí hnízda

Těsto
16 dkg strouhaných piškotů, 15 dkg cukru, 6 dkg másla, 2 lž rumu
Krém
9 dkg másla, 9 dkg cukru, 2 žloutky, 2 lž rumu (spíš podle chuti)

Sněhové pusinky

4 bílky, 20 dkg cukru
Bílky šleháme ve vodní lázni a přidáváme postupně 2/3 cukru až je hmota tuhá. Potom ještě zašleháme zbytek cukru, dáme do cukrářského sáčku a stříkáme tvary. Sušíme v troubě dokud "necinkají".
Náročnější postup dle cukrářky:
Svaříme ¼ litru vody s 19 dkg cukru písku na "nit". Vyšleháme bílky se 7 dkg cukru moučky, přilijeme cukr svařený s vodou a šleháme, až hmota vychladne, potom zašleháme ještě 6 dkg cukru moučky a sáčkem stříkáme tvary, které sušíme v troubě.
cukroví

Kokosové kostky

Těsto
10 dkg nasekaných ořechů, 3 žloutky, 30 dkg cukru, 10 dkg másla, ½ kg hrubé mouky, ¼ litru vlažného mléka, 1 prášek do pečiva
Poleva
25 dkg 100% tuku, 4 lž kakaa, 4 lž rumu, kokos s moučkovým cukrem na obalení
Z těsta upečeme buchtu, kterou po vychladnutí nařežeme na kostky a máčíme v rozpuštěném tuku s kakaem a rumem a obalujeme v kokosu smíchaným s cukrem

Arašídové oválky


125 g nesolených arašídů
125 g hladké mouky
125 g Hery
100 g moučkového cukru
1 žloutek

Arašídy umeleme a ze všech surovin zpracujeme těsto. Necháme odležet v lednici a poté vykrajujeme tvary. Pečeme na 160 stupňů. Poléváme čokoládou a dále zdobíme dle fantazie.

Burizonové hrudky


200 g cukru
125 g rozehřátého másla
salko
1 1/2 balíčku burizonů - bílých

v hrnci rozehřejeme cukr, přidáme máslo a salko, vše promícháme a přisypeme burizony. Lžící dáváme do košíčků.


Likér z ledových kaštanů

Vynikající dámské pití. Nedoporučuji dělat toho najednou víc. Ne snad proto, že by nevydržel a zkazil se, ale proto, že víc vypijete......

1 šlehačka, 1 Salko, 2 ledové kaštany, 1 malá čokoláda na vaření, ¼ l rumu, dolít trochou mléka, je to dost husté
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme až se vše rozpustí. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout, přidáme Salko a nakonec rum. Řádně promícháme, aby bylo hladké a lijeme do lahví.

Rybí polévka

V téhle polévce "stojí lžíce". V celé rodině ji vařím jen já a na štědrý den ji rozvážíme po celé rodině. Vždy sklidím obrovský úspěch a to i od švagra - kuchaře. Rybí polévku u nás jedí jen chlapi, ženský si dávají knedlíčkovou - tu zas já dostávám od maminky.

Uvařím rybí hlavy ve slané vodě s celou zeleninou (mrkev, celer, petržel, 1 cibule) a s kořením (2 - 3 kuličky nového koření a 2-3 kuličky pepře).
Nastrouhám si mrkev celer a petržel. V hrnci nechám rozpustit máslo, na kterém osmažím nastrouhanou zeleninu a podle toho, kolik máme jiker, zasypu více či méně krupicí. Připravíme si vnitřnosti (srdce, játra, mlíčí, jikry) a dáme je na zeleninu, osmahnu je a zaliji vývarem z hlav, který jsem přecedila. Z hlav vyberu a nasekám maso a přidám do polévky a dochutím ji. Nakonec přidám nasekanou petrželku. Na másle si osmažím na kostky nakrájený rohlík a před podáváním vkládám do polévky.

Rybí karbanátky

Protože má ryba kosti a dcera ji nechtěla jako malá jíst, zato po karbanátkách by se ubila, dělám jí rybí karbanátky a to i když už je dospělá.....je s tím trošku víc práce, ale výsledek stojí zato. Jsou výborné s bramborovou kaší a sní je i ten, kdo ryby normálně nejí.
Kapra bez hlavy uvařím a po vychladnutí vyberu kosti a umelu na masovém strojku spolu s 2 cibulemi a 2 houskami namočenými ve vodě. Přidám 9 stroužků česneku, 1 a 1/2 lžičky majoránky, 2 vejce, 2 lžíce mléka sůl a pepř a podle hustoty strouhanku. Z těsta vytvořím placičky, které klasicky obaluji v trojobalu a smažím ve fritovacím hrnci.

Salát

Bramborový salát má každý ten svůj. Někdo tam dává to co jiný ne a variací na tuhle národní pochoutku je spousta. Takže teď ten můj, který je úplně obyčejný.

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a protlačíme přes mřížku. Mrkev, celer, petržel, vejce rovněž uvaříme a nakrájíme na kostičky. Přidáme nastrouhanou okurku, hořčici, majolku, sůl, pepř, ocet, hrášek z konzervy, osmaženou cibuli (jen zesklovatělou - to aby tolik nenadýmala) a osmahnutý salám junior nakrájený na kostičky. Důkladně promícháme.

 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama